Voor het leven

Twee weken geleden kreeg ik bericht dat het kamergenootje van mijn regie-en-vitaliteit-na-kanker retreat was overleden. Haar leukemie was teruggekomen waarvoor ze weer een zware chemo-behandeling kreeg. Helaas waren bijkomende hartklachten haar fataal. Een groot verdriet voor iedereen die dicht bij haar stond en ook een grote schok voor mij om dit te lezen.

Helaas zijn er veel meer verhalen als deze en zijn dit helaas ook vaak de verhalen welke je online vindt. Iets met een algoritme; wat je zoekt krijg je automatisch nog meer terug. Soms dichtbij als een van de meiden die je via Facebook of Instagram hebt ontmoet slecht nieuws krijgt. Of soms verder weg als een bekende presentator onverwachts overlijd aan de gevolgen van de ziekte. Een reclame op de radio voor onderzoeken die nodig zijn omdat er nog zoveel mensen overlijden aan de gevolgen van de ziekte of een verdrietige scene in een film. Iedere dag hoor of zie je wel iets.

Allemaal verhalen die verteld mogen en moeten worden, maar tegelijkertijd moeten de andere verhalen ook verteld worden. Verhalen van meiden bij wie de behandeling wel goed is aangeslagen, die een aantal jaren later nog steeds schoon zijn. Meiden die hun leven weer hebben opgepakt en er weer staan. Meiden die weer plannen maken voor de toekomst en sommige zelfs die al jaren in die toekomst leven. Deze verhalen worden minder vaak verteld, soms wellicht uit schaamte dat het ‘goed’ gaat, soms wellicht simpelweg het weggestopt en doorgegaan. Toch is het voor velen moeilijk om weer ‘gewoon’ te leven na de ziekte. En daar sluit ik mij (helaas) ook bij aan.

Ja ik ben ziek geweest, maar ik ben niet mijn ziekte. Ik wil me geen patient meer voelen, maar kan ook nog lang niet meedoen met mijn gezonde vriendinnen. Ik wil niet de hele tijd herinnert worden aan die verschrikkelijke periode, maar het mag ook niet vergeten worden. Ik wil weer helemaal mee doen, maar ik kan het eigenlijk nog niet helemaal. Ik wil genieten van ieder moment, maar niet met het gevoel dat het het laatste moment kan zijn. Ik wil alles uit het leven halen, maar heb geen idee hoe dat moet zonder jezelf uit te putten.

Mijn leven zal nooit meer worden wat het was. Ik zal mijn gezondheid nooit meer voor lief nemen. Ik zal nooit meer een overlijdensbericht door kanker kunnen zien/horen zonder dat het mij diep in mijn hart raakt. De flashbacks zullen blijven. De onzekerheid over de toekomst zal ook blijven. Niks is een gegeven.

Daarom kies ik voor het leven. Ik kies ervoor de donkere kant er te laten zijn, maar het licht harder te laten stralen. Ik kies ervoor om iedere dag bij het wakker worden mijzelf te vertellen dat ik gezond ben en zal blijven. En ik kies ervoor daarin te geloven. Ik kies ervoor te rouwen om wat ik kwijt ben, maar meer nog te genieten van wat ik heb. Ik kies ervoor om niet te streven naar de oude ik, maar te focussen op een 2.0 versie van mijzelf.

Toen ik 3 maanden geleden gevraagd werd voor een campagne voor het KWF met de naam ‘Voor het leven’, was ik ook meteen enthousiast. Pas weken later besefte ik mij de impact van deze campagne. Een wereldwijd bekende streetartist (ook nog eens een mega leuke chick) maakt in Rotterdam een enorme muurschildering (15x26m) geïnspireerd door 3 mensen die getroffen zijn door kanker. En daar mag ik er 1 van zijn. Hoe speciaal. Toen ze vroeg wat voor mij tijdens het proces belangrijk was en wat ik graag terug wilde zien noemde ik licht, liefde, leven en familie. En kippenvel kreeg ik toen ik zag hoe ze het had verwerkt.

Maandag 30 mei 2022 wordt in de avond tijdens een live show op NPO1 dit stuk onthuld. Iedereen kan stukjes van deze muurschildering kopen en zo een bijdrage leveren aan het KWF. Naast een te gek idee is dit ook mega belangrijk, want mede door hun acties komt er veel geld vrij voor onderzoeken. Zo is mijn behandeling onderdeel van zo’n onderzoek en een van de belangrijkste redenen dat ik hier met een glimlach dit stuk kan schrijven.

Ik heb alvast een stukje geclaimd en heb gekozen voor nummer 1909. 19 september ga ik namelijk trouwen met mijn Christiaan. De dag dat we enorm het leven en de liefde gaan vieren. Ook jij kan een stukje claimen via kwf.nl/voorhetleven

En vergeet je daarnaast niet om ook mee te kijken op 30 mei 2022 op NPO1 om 21:30 🙂