Uitslagen van het weefsel en klieren

Kerst zit erop en direct maandag mogen we ons weer melden in het AvL ziekenhuis. Het weefsel en de klieren zijn onderzocht door de patholoog en de uitslagen worden nu toegelicht door de oncologisch chirurg. Spannend, want dit is meest accurate benadering van hoe de kanker zich heeft gevormd.

Enkele vragen zijn: zijn de snijranden van het weefsel schoon? Dit zou betekenen dat in de borst alles is weggehaald. Zijn er bij de lymfeklieren in der oksel voldoende of te veel klieren weggehaald? Hoeveel klieren zijn er daadwerkelijk besmet met actieve kankercellen? Kortom, vragen hoe het nou echt zit.

Zelf heb ik meer spanning richting het gesprek dan Kell. Dit soort gesprekken zijn niet meer hetzelfde sinds het ‘longgesprek’. Kell kiest ervoor zonder verwachtingen in te gaan en blijft daardoor rustiger in haar hoofd.

Eenmaal op gesprek beginnen de termen en in een split second schiet m’n gevoel even alle kanten op en maken we ons klaar voor de uitslagen. “Ok daar gaan we weer…”

Over het algemeen is het positief nieuws. Eerst de borst: hiervan zijn de snijranden schoon, de actieve cellen zijn in een kleiner gebied t.o.v. de allereerste scan. Ook is er een gebied gevonden met een voorstadium van kanker, iets wat op de scan minder te zien is en wat niet goed reageert op chemo. Het kan maar allemaal weg zijn.

Dan de klieren: totaal zijn er 11 weggehaald waar de 5 klieren die actief leken op de scans ook daadwerkelijk dit waren. Daarbovenop waren er nog 2 klieren die micro kankercellen hadden. Kortom, het lijkt er op dat de juiste hoeveelheid weg is gehaald. Hoop was dat er 0 activiteit zou zitten in de klieren, want dat is wel de doel van de studie. Alleen nog niet realistisch met deze vorm van borstkanker. Wel is de verwachting dat de okselklieren die hoger zitten ook micro activiteit bevatten. Dit zal de bestraling moeten doen.

En niet onbelangrijk is dat de deelsnelheid op beide plekken dit moment nu ‘laag’ is, minder dan 5% (schaal 0:100). Dit zorgt toch voor een minder gehaast gevoel. Met zo’n agressieve vorm wil je soms niet rusten en gewoon iets doen. Maar goed, al met al positief nieuws voor nu.

Nu weer focus op herstel. Kells drain zit er nog steeds in en mag donderdag na 2 weken er eindelijk uit. Zeulen met een fles bloed in een tasje is ook niet echt fijn, dus blij als die weg is. Volgende week starten we het nieuwe jaar met een check bij de plastisch chirurg en dan daarna weer naar het VUmc om bestralingsplannen te maken. Ergens eind januari zal de bestraling starten, het element dat de borstbeen lymfeklieren, micro activiteit en restanten moet aanvallen.