Fase 3: Bestraling

Het heeft even geduurd, maar we hebben ook even moeten wachten sinds de planningsscan. We hebben sindsdien gewacht of Kell in aanmerking komt voor de bestralingsmethode met protonen in Delft. Zo niet zal het gaan met de normale bestralingsmethode fotonen in het VUmc.

Door allerlei omstandigheden gingen hier een aantal weken overheen. Eerder deze week was er nog niets bekend vanuit Delft en hebben ze in het VUmc wel vast een eerste afspraak gepland voor maandag. Het advies van onze oncoloog, de hoofdonderzoeker in het AvL en de radiotherapeut in het VUmc om ook wel te gaan starten en niet al te lang meer te wachten. De keuze ligt wel volledig bij ons.

In de tussentijd moest Kell om de 3 dagen de tekeningen op lichaam laten bijtekenen. De tekeningen zijn er om altijd dezelfde scan te maken t.o.v. de planningsscan. De tekeningen werden behouden om direct te kunnen starten in het VUmc indien nodig.

In de eerste scan zijn de tekeningen gezet en moest Kell oefenen met haar ademhaling vast te houden voor 20-25 seconden. In de eerste scan had Kell gevraagd of het uitmaakte wat voor ademhalingstechniek ze toepaste. Buikademhaling of borstademhaling. Deze periode was Kell nog iets minder mobiel met haar arm en werd er aangegeven dat dit niet zou uitmaken.

In het telefonisch gesprek met de radiotherapeut van afgelopen week vroeg Kell zich nogmaals hardop af of ze haar ademhaling niet kon aanpassen om meer winst te behalen. I.p.v. buikademhaling bij de eerste scan wilde ze nu graag een borstademhaling proberen. Dit leek de radiotherapeut het proberen waard. Dit i.c.m. met een betere mobiliteit van haar arm zorgde voor de winst die nodig was. Op de manier in Delft niet per se meer nodig. Ze moest wel even opnieuw getekend worden, want er was immers een nieuw nulpunt. Uiteindelijk voor niks om de zoveel tijd laten bijtekenen, maar goed ze heeft nu wel wat ervaring met de afdeling.

Dus vanaf maandag mag Kell starten met bestralen. De bestraling is van toepassing op alle micro kankercellen (alles onder 3mm) die aanwezig zijn. Deze microcellen zijn niet zichtbaar op de foto, maar na eerder pathologisch onderzoek zijn ze wel aanwezig.

De dosis van de bestraling is bepaald en de hoge dosis lijkt goed toegepast te kunnen worden met minimale schade aan het hart. Dus komende 3 weken, 5 dagen per week, totaal ‘maar’ 15 bestralingen in het VUmc.

Na de bestraling komt er nog een PET/CT scan om een check te doen, erg spannend. Want de lijn tussen goed en slecht is erg dun, er is wat minder grijs gebied over. Na de scan nog een half jaar chemopillen. Maar goed, eerst maar komende 3 weken kijken hoe dat gaat.